ЦИК обяви края на изборния ден в страната в 21:00 часа.

...
ЦИК обяви края на изборния ден в страната в 21:00 часа.
Коментари Харесай

Кои градове са отличници по избирателна активност

ЦИК разгласи края на изборния ден в страната в 21:00 часа. " За " приемането на решението гласоподаваха 15 от 15 присъстващи членове на ЦИК по време на съвещанието на комисията, което може да се следи онлайн на уеб страницата ѝ.

Бургас
-->
С 38,49 на 100 изборна интензивност завърши изборният ден в Бургаско. Към 20:00 часа гласувалите са 138 628 от имащите право на глас в региона 360 153, оповестиха от Районната изборна комисия в Бургас. Най-активни са били гласоподавателите в община Руен. Там са дали своят вот 48,14 %. Най-ниска е интензивността в община Камено - 28,76 на 100.В Бургас са дали своят вот 39,22 % от имащите право на избор през днешния ден.

Благоевград

Изборният ден в област Благоевград завърши, заяви ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) в Благоевград Антоанета Богданова. От Областна администрация – Благоевград оповестиха, че изборната интензивност в област Благоевград в края на изборния ден е 38,97 %. По данни от формалния уебсайт на Централната изборна комисия към 20 часа на предходните парламентарни избори от 2 октомври 2022 година изборната интензивност в област Благоевград е била 37,27 %. Най-висока е изборната интензивност в днешния ден в община Белица, където към 20 часа е 60,77 %, следвана от община Симитли с 60,58 % и община Якоруда с 59,53 на 100. 

Сливен

В област Сливен всички секции са завършили работа, заяви представителят на Районната изборна комисия (РИК) - Сливен Даниела Василева. Не е имало удължение на изборния ден, нито скупчване на хора пред секциите.В една секция в сливенското село Гергевец е прекратено машинното гласоподаване, тъй като устройството не пускало бюлетина.Над 50 тъжби са получили в РИК през днешния ден, част от тях са за машини, които дават недостатък, паравани, които не дават отговор на условията, непозволена пропаганда от кметове на обитаеми места и др.Изборният ден стартира с отсъствие на огромен брой членове на секционни изборни комисии, част от които бяха сменени. Останаха и секции с повърхностен брой членове.От полицията оповестиха, че денят е минал умерено. Задържани са двама души, обвинени в търговия с избор.

Варна

Изборният ден във Варна завърши, заяви ръководителят на РИК в града Велин Жеков. По неокончателни данни интензивността към 20:00 часа е 41,82 %.Най-много гласоподаватели са дали своят вот в община Аврен. Там до урните са отишли близо 47 % от хората с право на глас. Най-ниска е интензивността в Белослав – към 30 %.

Жеков посочи, че в към 60 секции през днешния ден е имало проблеми с машините и отпечатването на бюлетините от тях. По думите му в близо 10 от комисиите дефектите са били съществени и се е минало напълно към гласоподаване с хартиени бюлетини.  Председателят на РИК добави, че е изработен тест на уеб страницата за видеонаблюдение и не е установен случай секционните комисии да не съблюдават разпоредбите.Областният шеф на Варна Марио Смърков изрази удовлетворение, че изборният ден е минал умерено. Той изрази признателност към всички, съдействали за положителната организация на вота. 

Активността във Варненския район на предходните предварителни парламентарни избори през октомври 2022 година беше малко по-ниска – 40,65 на 100. През юли 2021 година своя избор за избор на народни представители дадоха 42,94 % от хората с право на глас в региона. През ноември 2021 година интензивността падна на 39,69 на 100.

Плевен

Изборният ден във всички секции на територията на област Плевен е завършил към 20:30 часа. Това заяви Ярослав Димитров, ръководител на Районната изборна комисия (РИК). Няма данни за зародили съществени произшествия, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен. Оттам прибавят, че е основана нужната организация за защита при превозването на книжата и материалите от изборите до Районната изборна комисия. Звената " Български документи за идентичност " в област Плевен са издали от 28 март до през днешния ден 26 удостоверения, от които в изборния ден 14.По-рано от полицията оповестиха за един задържан по съмнение за пазаруване на гласове в Плевенска област. Той е на 68 години от село Горни Дъбник и е с мярка за задържане до 24 часа.Към момента няма данни за изборната интензивност към 20:00 часа. Припомняме, че към 16:00 часа избирателната интензивност бе 23,86 %. Подадените в РИК в Плевен тъжби за нарушавания на изборния развой са шест, оповестени на уеб страницата на комисията. От тях четири са оповестени за неоснователни.

Кюстендил

Приключи изборният ден в Кюстендилска област, сподели ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) – Кюстендил Венцеслав Механдийски. Не е систематизирана обаче справката за окончателния брой на изборната интензивност.

От Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в Кюстендил показаха, че изборният ден в региона е приключил в спокойна конюнктура. В регионалната дирекция не са постъпили сигнали за съществени произшествия. Създадена е и организация за превозването на изборните материали от секционните изборни комисии до РИК – Кюстендил.В бранш „ Български документи за идентичност “ (БДС) – ОДМВР и в районните ръководства на региона са издадени общо 18 удостоверения на жители, чиито документи са били изгубени, развалени или с изминал период на годност, с цел да могат да упражнят правото си на глас.В седмицата преди изборите за Народно заседание в бранш БДС – ОДМВР Кюстендил са издадени по ускорена процедура и връчени на жители от региона 309 персонални карти, прецизираха още от там.

Добрич

Районната изборна комисия в Добрич разгласи завършек на изборния ден в 20:28 часа, гласи известие в уеб страницата ѝ.Към 20:00 часа правото си на глас са упражнили 54 308 лица, или 31,48 % от пълнолетните поданици на региона, което е с 1,41 пункта повече по отношение на вота на 2 октомври предходната година.Най-висока се е запазила изборната активност в община Шабла – 34,89 на 100, а най-ниска – в община Тервел с 24,83 %. В регионалния център до урните са отишли 26 898 гласоподаватели от общо 80 827, или 33,28 на 100, което е с 1,2 пункта повече от предходните избори. Избирателната интензивност в останалите пет общини към 20:00 часа е както следва: Добричка –32,66%, Балчик – 31,31%, Крушари – 30,67%, Каварна – 30,09% и Генерал Тошево – 29,41 %.

Днес право на глас имаха общо 172 490 поданици на Добрички избирателен регион, или с към 900 по-малко по отношение на 2 октомври м.г.

Шумен

Всички изборни секции в Шуменско са завършили работа, оповестиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи.  Това удостовери за Българска телеграфна агенция зам.-председателят и представител на Районната изборна комисия (РИК) Мариела Иванова. Заради проблем с машините в изборни секции в селата Развигорово, Единаковци, Каменяк, Длъжко в община Хитрино, както и за секция номер 34 в шуменския квартал „ Дивдядово “, през днешния ден бе взето решение там да се гласоподава с хартиени бюлетини, означи Иванова. По думите ѝ в РИК-Шумен през днешния ден са постъпили два сигнала. Единият е оставен без почитание, а сега се ревизира различен – за неналичието на указателни табели за секция в болничното заведение в регионалния град.  Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали до РИК - Шумен. Не са получавани сигнали за нарушавания на изборния развой и публичния ред в региона през днешния ден, означават от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи. Автомобилите, транспортиращи бюлетините и протоколите от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи коли на полицията. Създадена е организация за защита на пространствата по време на предаване на изборните материали от секционните изборни комисии в Районната изборна комисия след привършване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК - Шумен до ЦИК, допълват от пресцентъра на полицията в регионалния град.

Търговище

Изборният ден в област Търговище завърши. Затворени за гласоподаване са всичките 265 секционни изборни комисии, разкрити в петте общини на региона. Продължава работата на членовете на СИК, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) юрист Диана Игнатова.В 28-и МИР – Търговище денят мина в спокойна конюнктура. В РИК в края на деня има подадени още два сигнала за „ наличие в изборното помещение на кмета и зам.- кмета на с. Стеврек " и за „ съществуване на кабина, вместо заслон, в секция 282400011 в община Попово “. И на двете места са изпратени за инспекция членове на РИК от разнообразни партии. Не са открити нарушавания на Изборния кодекс, сподели юрист Игнатова.В две секции - в Търговище и в село Дългач, машинното гласоподаване бе прекратено и се мина напълно към книжен избор.

Видин

Районната изборна комисия (РИК) разгласи в 20:30 минути изборния ден във всички 254 секции в Пети видински изборен регион за завършил. Това заяви Даниел Боянов, ръководител на РИК Видин. Той добави, че изборният ден е завършил без нарушавания и е протекъл в спокойна конюнктура.Днес правото си на глас са упражнили 31 153 гласоподаватели, което съставлява 37,57 на 100 от имащите право на глас 82 919 гласоподаватели, сподели още Боянов. За съпоставяне на парламентарния избор на 2 октомври м.г. гласоподаваха 29 727 гласоподаватели, което представляваше 35,71 на 100 от имащите право на глас 83 234 гласоподаватели, сподели информация в формалната страница на Районната изборна комисия. На завършилите през днешния ден избори интензивността на гласоподавателите е по -висока от тази за 48-ото Народно заседание с 1,86 на 100.Най-висока е била интензивността в община Бойница - 58,25 на 100, над 55 на 100 от гласоподавателите са дали своят вот в общините Брегово (55,43%) и Макреш (54,55%), над 50 % са дали своят вот в Грамада - 54,01%, Ружинци - 51,78%, Чупрене - 51,51% и Ново село 50,72%. Най-ниска е изборната интензивност в община Видин - 32,22 на 100.

Пазарджик

Изборният ден в Пазарджишка област завърши във всички 369 секции, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) Антони Върбев.Избирателната интензивност в района е 34,73 %, което с 1,2 на 100 повече от предходните парламентарни избори, когато е била 33,53 на 100. Днес правото си на глас в Пазарджишко са упражнили 81 846 гласоподаватели от общо 235 657 имащи право на избор.Най-активни са жителите на община Сърница, където до урните са отишли 64,34 % от гласоподавателите. Следват община Батак - 48,91 на 100 и община Белово - 41,64. Най-ниско присъединяване във вота е регистрирано в община Пещера - малко под 31 %.В регионалния център изборната интензивност е 31,61 на 100.През днешния ден в РИК - Пазарджик са постъпили 17 тъжби и сигнали. Част от тях са свързани с параваните в " тъмните стаички " и издаването на дефектна бюлетина от машините за гласоподаване. Две тъжби са почетени и са подхванати съответните дейности за премахване на нередностите.В общо осем секции в региона се мина на гласоподаване с хартиена бюлетина заради неизправности в машините. Пет от тях са в община Септември, две - в община Брацигово и една - в община Пазарджик. В 349 секции в региона са ситуирани устройства за видеонаблюдение на отчитането на бюлетините.От страна на РИК е основана организация за приемането на протоколите на два потока - един за община Пазарджик и един за останалите 11 общини. Целта е да не се допусне скупчване на членове на секционни комисии пред постройката на община Пазарджик и да се усъвършенства работата на РИК.

Ловеч

Изборният ден в Ловешка област завърши във всички 263 секционни изборни комисии (СИК), заяви ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) Валентина Недялкова. По думите ѝ днешният ден е минал умерено, без съществени нарушавания на изборния развой.По данни на прокуратурата е образувано едно досъдебно произвеждане за пазаруване на гласове в Ловешко. Няма арестувани, правят се процесуално-следствени дейности.В Областната администрация, където се намира РИК - Ловеч, към този момент се чакат и първите протоколи.От регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Ловеч оповестиха още, че изборният ден е минал умерено. Над 400 чиновници на Министерство на вътрешните работи се грижиха за реда и естественото протичане на вота в Ловешка област.В днешния ден са издадени шест удостоверения за гласоподаване на жители без годни документи за идентичност, искащи да упражнят правото си на глас.Гласоподавателите в региона избираха четирима народни представители от общо 120 претенденти, издигнати от 14 политически партии, седем обединения и един предприемчив комитет.

Смолян

С 43.51 % изборна интензивност завърши изборният ден в област Смолян, заяви ръководителят на РИК – Смолян Росица Чакърова.  В общините Борино, Рудозем и Мадан са дали своят вот над 50 на 100 от гласоподавателите. В община Смолян са упражнили правото си на избор 39.82 %. Пет тъжби и сигнали от политически партии и обединения са импортирани в РИК в деня на вота.  Една от жалбите, отнасяща се за изказвания за непозволена пропаганда в община Доспат е препратена към Районната прокуратура в Смолян. 

Разград

Изборният ден в област Разград завърши с изборна интензивност от 33,24 %, оповестиха от регионалната администрация. Правото си на избор са упражнили 43 721 гласоподаватели. За съпоставяне изборният ден през октомври предходната година завърши с изборна интензивност от 32,26 на 100. До урните тогава отидоха 42 724 гласоподаватели от общо имащите право на глас 132 454 поданици на региона. Най-висока на днешните избори е интензивността в община Лозница, където делът на гласувалите е 40,23 на 100. Най-нисък е процентът на упражнилите правото си на глас в община Разград. Там до урните са отишли 29,90 на 100 от гласоподавателите. В община Исперих интензивността е 34,39 на 100. Правото си на глас в община Кубрат са дали 33,79 % от гласоподавателите. Изборният ден в община Завет завърши с интензивност от 33,86 %. В община Самуил вота си упражниха 40,18 на 100 от гласоподавателите, а в община Цар Калоян бюлетина пуснаха 31,39 % от имащите право на избор. Броят на гласоподавателите в област Разград е 131 548. Те имаха право да упражнят гласа си в разкритите 227 секционни комисии.Председателят на Районната изборна комисия Жоро Чобанов сподели, че изборният ден е протекъл относително умерено, без основни нарушавания. Получени са шест тъжби и сигнали за нарушавания, като множеството от тях са оставени без почитание.От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград оповестиха, че през изборния в полицията са постъпилите осем сигнала за изборни нарушавания. Всички са отработени и материалите са изпратени по подготвеност в прокуратурата.

Враца

РИК Враца разгласи завършек на изборния ден във врачанско. „ Нямаше забавяне при затварянето на секционните изборни комисии, нямаше опашки за гласоподаване след 20 часа пред секциите. До момента единствено от 71-ва СИК се обадиха, че не са съумели да започват видеонаблюдението. От Информационно обслужване са отишли да спомагат и да отстранят казуса “, изясни представителят на РИК Враца Силия Иванова. Тя разгласи, че изборната интензивност към 20 часа за област Враца е 38,93 %. За съпоставяне на предходните парламентарни избори на 2.10.2022 година интензивността е била 36,67 %.По общини интензивността е следната:Борован – 49,28 %Бяла Слатина- 47,04 %Враца – 37,22 %Козлодуй – 38,33 %Криводол – 42,73 %Мездра – 40,19 %Мизия – 39,80 %Оряхово – 35,07 %Роман – 45,28 %Хайредин – 39,56 %

Перник

Избирателната интензивност към 20:00 часа в 14-и Многомандатен изборен регион (МИР) - Перник е 40,5 %. Това оповестиха от Районната изборна комисия (РИК).Жителите на региона, упражнили правото си на глас през днешния ден, са 42 900. На парламентарния избор през предходната година интензивността към този час е била 38,7 % или 41 256 дали своят вот.Най-висока е интензивността в община Ковачевци - 68,2 %, следвана от Земен - 57,5 процента; Брезник - 41,9 процента; Трън - 40,6 процента; Перник - 39,9 %. Най-ниска е интензивността в община Радомир - 38,7 на 100.Изборният ден в Пернишко е завършил без нарушавания и произшествия, разясниха от Областната дирекция на министерство на вътрешните работи (ОДМВР). От структурата са основали нужната организация за превозването и охраняването на изборните бумаги, и материали от секционните изборни комисии до РИК. От полицията са в подготвеност и за ескортиране на бюлетините до ЦИК.Шест удостоверения са издадени от звено " Български документи за идентичност " към ОДМВР в регионалния град. Общият брой на документите от началото на седмицата до през днешния ден е дванайсет. В 14-и МИР - Перник, който обгръща шест общини, претендентите за народни представители са 108 и са представители на 21 партии и обединения. Те се състезават за четири места в Народното събрание. 

Русе

Изборният ден в Русенско завърши умерено и без основни нарушавания, заяви ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.По думите ѝ членовете на секционните комисии към момента броят бюлетините. " Вече минаха по-малките секции, които нямат неточности. Сега чакаме членовете на по-големите секции. Една от аргументите за бавното привършване е спорните инструкции по какъв метод да бъдат допускани гласоподавателите да гласоподават поради проблемите с машините, които отпечатваха дефектни, намачкани или срязани бюлетини ", изясни Хинкова. " Ако всичко е обикновено, евентуално дефинитивни резултати ще има в края на утрешния ден ", сподели Хинкова. Първите чували с бюлетини от огромните секционни изборни комисии дойдоха в мултифункционалната зала " Арена Русе " към 21:00 часа.Председатели на секционни изборни комисии разясниха, че са се справили два пъти по-бавно с обработката на протоколите и с приключването на изборния ден спрямо предходните избори.Председателят на секционна комисия в Русе Анислав Яков съобщи, че в секцията изборният ден е протекъл обикновено. Гласували са 185 гласоподаватели от общо към 720. " Нямаше проблеми, само че броенето на бюлетините ни забави два пъти повече спрямо предходните избори ", разяснява Яков.Нели Петкова - секретар на друга секционна изборна комисия в крайдунавския град, изясни, че броенето на бюлетините ги е забавило доста - съвсем два пъти спрямо предходните избори. В тяхната секция от 739 гласоподаватели са дали своят вот 129.Милена Хинкова сподели, че денем е имало сигнал за пропаганда в няколко села в региона, като той е препратен към прокуратурата. Областният шеф на Русе Анатоли Станев съобщи, че изборният ден е завършил обикновено и умерено. " По данни на Русенската окръжна прокуратура през днешния ден няма формирани досъдебни производства, няма арестувани лица и няма повдигнати обвинявания ", сподели Станев. Регионалният представител на Министерство на вътрешните работи в Русе Даниела Малчева сподели, че изборният ден е минал в спокойна конюнктура. Не са регистрирани съществени нарушавания на публичния ред, катастрофи или произшествия.Служителите от звената на бранш " Български документ за идентичност " при регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе са издали общо 13 удостоверения за гласоподаване и са връчили 16 персонални карти.

Монтана

До края на изборния ден в област Монтана са дали своят вот 42,80 на 100 от гласоподавателите - 50 706 души от общо 118 471 имащи право на глас, оповестиха от Районната изборна комисия в Монтана.Най-висока изборна интензивност са показали жителите на най-малката община от района Георги Дамяново - 62,29 на 100, следват Чипровци - 59,65 на 100, Брусарци - 58,64 на 100, Бойчиновци - 47,74 на 100, Медковец - 47,54 на 100, Вълчедръм - 47,37 на 100, Якимово - 45,94 на 100, Вършец – 45,45 на 100, Монтана - 41,00 на 100, Берковица - 39,28 на 100 и Лом - 37,80 на 100.В съпоставяне с последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година интензивността в област Монтана се е нараснала с 2,7 на 100.

Източник: БТА

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР